EKO održavanje odijeće

Mašinsko pranje

Mašinsko pranje

Možda niste znali, ali mašinu za pranje veša treba puniti samo do dozvoljene težine! Ukoliko niste sigurni da li ima mjesta za još, postoji jednostavna provjera rukom: Nakon što ste sortirali veš u gomile, moguće je da postoji mala gomila drap boje i ogromna gomila tamne boje. A vi brižljivo pokušavate sve to ugurati u mašinu za pranje veša. Evo koliko treba da napunite mašinu: Ubacite labavo veš u mašinu. U njoj bi iznad veša u bubnju trebalo biti mjesta za uspravno postavljenu ruku.

Odjevne predmete uvijek perite na temperaturi koja je označena na deklaraciji. U suprotnom može doći do gubitka boje i većeg gužvanja.

Opran veš odmah izvadite iz mašine, blago ga protresite i okačite da se suši.

 *Kako prati veš na ekološki prihvatljiv način - 10 pravila u vezi s pranjem:

1. Sortirajte kako treba. Kako prema temperaturi (odjevne predmete treba prati na temperaturi koja je navedena na uputstvu za održavanje) tako i prema boji (tamno, svijetlo i višebojno rublje treba prati odvojeno).

2. Smanjite na najmanju moguću mjeru gomilu za pranje. Zašto natrpavati veš u mašinu ako ga možete oprati začas. Na primjer: Uklonite labavu prljavštinu četkom za odjeću, operite blato i zemlju s vodootpornog materijala vlažnom krpom i provjetrite vunu i ostale osjetljive komade odjeće na konopcu za sušenje. Ono što možete učiniti sami nije štetno za okolinu – i ne gomila se.

3. Okrenite naopačke, ispraznite i zatvorite. Šišana vuna, pletivo, baršun i džins treba uvijek prati okrenuto iznutra ka spolja. U protivnom će bubanj mašine pohabati odjeću. Uvijek ispraznite džepove, zatvorite drihere i učvrstite čičke. Ako ostanu otvoreni, mogu se zakačiti za druge dijelove odjeće, izvući niti i stvoriti okrugle grudvice.

4.Perite na niskim temperaturama. Boje na 40 °C i bijelo na 60 °C. Kada perete na najnižoj mogućoj temperaturi i ne koristite sušilicu, štedite struju. Postupate li tako, utičete na smanjenje globalnog zagrijevanja i zagađivanja vazduha sumpornim i azotnim hemijskim jedinjenjima koji su otrovni za biljke i životinje.

5. Birajte deterdžente s eko-naljepnicom. Izbjegavajte omekšivače rublja i deterdžente s parfemom, dodatom bojom i optičkim izbjeljivačima. Rublje će biti čisto i bez tih stvari koje su štetne za okolinu. Kada bismo svi prestali sa upotrebom omekšivača rublja, okolinu bismo svake godine zaštitili od mnogo hiljada tona štetnih materija. Kada izaberete deterdžente s eko-naljepnicom i izbacite omekšivače rublja i hlor, smanjili ste ispuštanje u vodu tih materija koje su otrovne za životinje i biljke. Svi deterdženti i omekšivači rublja koje upotrebite završe u prirodi.

6. Pravilno doziranje. Tvrdoća vode treba da odredi odgovarajuću količinu. Pitajte u lokalnom vodovodu ili gradskoj kancelariji. Rublje neće biti čistije ako se rasipate s deterdžentom i omekšivačem rublja. Upravo suprotno – zagađujete životnu sredinu i povećavate rizik alergija u porodici jer sapun ostaje u vešu. Provjerite pakovanje deterdženta. Vidjećete koliko je deterdženta potrebno za pranje navedene količine rublja.

7.Napunite i preskočite pretpranje. Uštedjećete vodu. Ovo je potrebno jer u većem dijelu Evrope imamo veliku potrošnju vode. Što više vode potrošimo, to će je biti manje u prirodi (tekuće vode i močvare). Mi koristimo prosječno sto litara vode po osobi. Voda koju ispuštamo u kanalizaciju mora proći kroz sistem za pročišćavanje pre nego što se bude mogla ponovo upotrebiti. Rasipanje vode je i rasipanje energije.

8. Izbjegavajte hlor. Ako želite da izbijelite veš, izaberite proizvode s natrijumovim perkarbonatom umjesto hlora.

9. Upotrebite konopac umesto sušilice. Stvarno je lukavo kada neko može da stavi puno kilograma mokrog rublja u mašinu, pritisne dugme i dobije suv veš za najviše sat vremena. Ali je pritom teško vešu i životnoj okolini. Zato upotrebite konopac za sušenje. On vam tu visi s istom namjenom. Svaki put kada ne koristite sušilicu i okačite rublje, štitite životnu sredinu od mnogo kilograma ugljen dioksida – i štedite budžet za troškove domaćinstva.

10. Spriječite oštećenje vrućom peglom. Ako vam je pegla pretopla, vrlo lako možete napraviti rupu u osjetljivom materijalu. Nemojte to raditi. Pogledajte deklaraciju za održavanje odjeće prije peglanja. Čak i kada su u materijalu izbočine ili reljefi, još uvijek ga možete ispeglati– ako zaštitite ukrase peglanjem s unutrašnje strane materijala.

Niste dobili očekivani odgovor?

Kontaktirajte našu korisničku podršku putem mejla
podrska.mne@ps.rs

Ručno pranje

Ručno pranje

1. Izaberite deterdžent prema vrsti rublja koju treba oprati i sledite preporučeno doziranje na pakovinju.

2. Deterdžent u prahu treba da bude potpuno rastvoren u vodi pre nego što u nju stavite veš, a svi dijelovi odjeće treba da budu pokriveni sapunastom vodom. Nerastvoren deterdžent ima agresivna svojstva i može oštetiti tkaninu.

3. Raznobojno rublje treba potopiti u vodu samo 10-15 minuta. Bijelo i jednobojno rublje može se potopiti 1-2 sata ili preko noći. Neki osjetljivi materijali, kao što je svila, ne podnose potapanje u vodu.

4. Temeljno isperite rublje nekoliko puta u čistoj toploj vodi.

 *Preporučujemo Vam da tkanine tamnije boje prvi put operete odvojeno i uz duže ispiranje. Odjevne predmete od teksasa uvijek perite s naličja.

Niste dobili očekivani odgovor?

Kontaktirajte našu korisničku podršku putem mejla
podrska.mne@ps.rs

Lako uklanjanje najtvrdokornijih mrlja

Lako uklanjanje najtvrdokornijih mrlja

Ljepak, na bazi acetona: Trljajte acetonom ili bezuljnim sredstvom za skidanje laka s noktiju. Materijali izrađeni od acetata ne podnose aceton!

Ljepak, na bazi nafte: Natapkajte benzinom.

Ljepak, epoksidno: Ne možete učiniti ništa… Nikada nećete moći da ga skinete.

Ljepak, na vodenoj bazi: Potopite odjeću u toplu vodu preko noći.

Banana: Odmah isperite mrlju što je moguće toplijom vodom, koliko može podnijeti materijal. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte je providnim tečnim sredstvom za pranje posuđa ili potopite u toplo mlijeko. Ako bude bilo potrebno, utrljajte u mrlju tečni glicerin i ostavite da stoji 10 sati ili navlažite razblaženom sirćetnom kisjelinom ili vodonik- peroksidom.

Pivo: Nestaje u normalnom pranju.

Bobičasto voće: Odmah isperite mrlju što je moguće toplijom vodom, koliko može podnijeti materijal. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte je providnim tečnim sredstvom za pranje posuđa ili potopite u toplo mlijeko. Ako bude bilo potrebno, utrljajte u mrlju tečni glicerin i ostavite da stoji 10 sati ili navlažite razblaženom sirćetnom kisjelinom ili vodonik-peroksidom.

Sok od cvekle/crvenog kupusa: Utrljajte u mrlju providno tečno sredstvo za pranje posuđa i stavite odjeću u plastičnu vreću na 5-6 sati. Ako je bijeli materijal, natapkajte mrlju 1 %-tnim natrijum-hipohloritom ili mješavinom jedne kašicice natrijum-ditionita (sredstvo za bijeljenje) u velikoj čaši tople vode i isperite tekućom vodom. Nemojte ovo upotrebiti na osjetljivim materijalima kao što su svila i vuna.

Ptičji izmet: Sačekajte da se mrlja osuši. Iščetkajte/ostružite što je više moguće. Istrljajte mješavinom 2 kašičice bijelog sirćeta u 1 dl vode. Ako mrlja ne nestane, navlažite je providnim tečnim sredstvom za pranje posuđa i stavite odjevni predmet u plastičnu vreću na 4-6 sati.

Krv: Materijal koji može podnijeti vruću vodu operite s tim da rublje u boji odmah isperete hladnom vodom. Prije pranja, potopite odijevni predmet u hladnu slanu vodu. Natapkajte stare mrlje 8 %-tnim nerazređenim amonijakom.

Tragovi paljenja: Kuvajte opaljeni komad odjeće na niskoj temperaturi s 1 šoljicom (250 ml) sapuna i 1/2 litra mlijeka. Možete i tapkati bijelim sirćetom. Ako se radi o odjeći od pamuka, vune, ili svile, tapkajte mrlju vodonik-peroksidom. Djeluje samo na lako oprženim mrljama.

Vosak od svijeće: Umotajte odijevni predmet u plastičnu vreću i stavite je u zamrzivač na nekoliko sati. Izvadite i oljuštite vosak. Ako ostane malo voska, stavite po jedan komad papirnog ubrusa na to i ispod toga ispeglajte.

Guma za žvakanje: Umotajte odijevni predmet u plastičnu vreću i stavite je u zamrzivač na nekoliko sati. Uklonite i istružite gumu. Još ima tragova gume: stavite komad pamuka navlažen benzinom sa zadnje strane mrlje dok mrlja ne omekša.

Pažljivo istrljajte samu mrlju benzinom.

Hlor: Ako ste prolili hlor po svojoj odjeći u boji, ništa ne možete učiniti. Mjesta koja su izgubila boju nikada neće nestati. Ako se radi samo o jednoj maloj mrlji, možda ćete moći ispraviti grešku tako što cete pokriti mrlju markerom otpornim na vodu iste boje kao što je odjeća.

Čokolada: Natopite mrlju sapunom, providnim sredstvom za pranje posuđa ili glicerinom i operite. Ako su ostale mrlje od ulja, uklonite ih kisjelom vodom. Alternativa: Potopite odijevni predmet u mlijeko na približno 15 minuta i zatim izribajte mrlju četkom dok se ne izgubi.

Kafa: Upotrebite glicerin ili mlijeko. Utrljajte glicerin u mrlju i pustite da djeluje preko noći. Ili, utrljajte glicerin u mrlju i natopite mlijekom.

Kreda u boji: Natapkajte mrlju benzinom koristeći krpu ili meku četku/četkicu za zube.

Kari: Važan sastojak u kariju je kurkum koji se koristi i kao boja za tekstil pa je stoga bitno da brzo djelujete. Polijte po mrlji glicerin i ostavite da djeluje preko noći. Polijte po mrlji malo providnog tečnog sredstva za pranje posuđa i ostavite da djeluje 5-6 sati. Alternativa: Natapkajte mješavinom terpentinovog ulja, 8 %-tnog nerazređenog amonijaka i smeđeg sapuna.

Sok od maslačka: Bijela pamučna odjeća: Istrljajte smeđim sapunom i pustite da djeluje preko noći. Ostružite ili obrišite vlažnom krpom. Boje: Natapkajte mješavinom 1 dl vode, 1 dl alkohola za čišćenje i 2 kašičice providnog tečnog sredstva za pranje posuđa.

Mrlje od dezodoransa: Natapkajte mješavinom 1 dijela bijelog sirćeta na 4 dijela vode. Isperite tekućom vodom. Ili navlažite mrlju vodom, utrljajte u nju malo praška za pecivo i pustite da djeluje preko noći.

Jaja: Istrljajte providnim sredstvom za pranje posuđa i stavite u plastičnu vreću 4-5 sati.

Masnoće: Najveći broj masnih mrlja skida se normalnim pranjem ali možete pojačati svoje djelovanje tako što ćete natapkati mrlju providnim sredstvom za pranje posuđa i pustiti da u plastičnoj vreći djeluje nekoliko sati.

Mrlje od hrane: Natapkajte providnim sredstvom za pranje posuđa i pustite da djeluje 5-6 sati. Alternativa: Potopite nekoliko sati u mješavini pola vode i pola glicerina. Ako je mrlja još uvijek vidljiva i nakon pranja, natapkajte je benzinom ili mješavinom amonijaka 25 % i vode (1 kašicica amonijaka na 1 l vode).

Sok od voća: Odmah isperite mrlju što toplijom vodom, koliko god materijal može podnijeti. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte je providnim sredstvom za pranje posuđa ili namočite toplim mlijekom. Ako treba, istrljajte mrlju tečnim glicerinom i pustite da djeluje 10 sati, ili navlažite razređenom sirćetnom kisjelinom ili vodonik-peroksidom.

Trava: Polijte glicerin po mrlji i pustite da djeluje 10-15 minuta. Alternativa: očetkajte pastom za zube.

Boja za kosu: Skoro ju je nemoguce ukloniti. Upotrebite sredstvo za uklanjanje boje ako je odjeća bijela ili trajne boje.

Sok: Odmah isperite mrlju što toplijom vodom, koliko god materijal može podnijeti. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte providnim sredstvom za pranje posuđa ili namočite toplim mlijekom. Ako treba, istrljajte mrlju tečnim glicerinom i pustite da djeluje 10 sati, ili navlažite razblaženom sirćetnom kisjelinom ili vodonik-peroksidom.

Kečap: Natapkajte providnim sredstvom za pranje posuđa i pustite da djeluje 5-6 sati. Alternativa: Umočite na nekoliko sati u mješavinu pola vode i pola glicerina. Ako je mrlja još uvijek vidljiva i nakon pranja, natapkajte je benzinom ili mješavinom amonijaka 25 % i vode (1 kašicica amonijaka na 1 l vode).

Ruž za usne: Potopite mrlju u mlijeko. Promijenite mlijeko kada više ne izvlači boju ruža. Stavite providno sredstvo za pranje posuda na mrlju i pustite da djeluje 4-6 sati. Ako je i posle pranja ostala boja, natapkajte je alkoholom za čišćenje kada je odjeća suva.

Losion: Upotrebite apotekarski benzin. Stavite komad papirnog ubrusa ispod mrlje. Navlažite oko mrlje benzinom kako biste izbjegli širenje mrlje i zatim tapkajte neposredno po mrlji. Nastavite sve dok mrlja sasvim ne nestane.

Šminka: Navlažite providnim sredstvom za pranje posuđa i stavite u plastičnu vreću na 5-6 sati. Ako mrlja nije do kraja nestala, istrljajte je alkoholom za čišćenje.

Maskara: Prelijte providnim sredstvom za pranje posuđa i pustite da djeluje u plastičnoj vreći 5-6 sati. Ako to nije dovoljno, natapkajte apotekarskim benzinom.

Mlijeko: Natapkajte malo providnog tečnog sredstva za pranje posuđa na mrlju, zatvorite odijevni predmet u plastičnu vreću i pustite da djeluje preko noći. Ako ima ostataka od masnih mrlja, uklonite ih kiselom vodom.

Plesnjiva/ustajala odjeća: Nestaje ako se odjeća može prati na 60°C. Izribajte mrlje na odjeći koja može podnijeti samo 40°C bijelim sirćetom. Ako odjeća još uvijek miriše na plesan, upotrebite dezinfekcijsko sredstvo koje ne izbjeljuje – sledite uputstva.

Zemlja: Neka ne bude predugo na odjeći. Nakvasite odijevni predmet hladnom vodom malo pre nego što je istrljate sapunom ili prozirnim tečnim sredstvom za pranje posuđa. Ako su ostale masne mrlje, uklonite ih kisjelom vodom.

Blato: Neka se osuši. Očetkajte koliko je moguće. Istrljajte providnim tečnim sredstvom za pranje posuđa i stavite u plastičnu vreću na 5-6 sati.

Senf: Sipajte na mrlju providno tečno sredstvo za pranje posuđa i pustite da djeluje 5-6 sati. Ako i nakon pranja ima tragova mrlje, natapkajte s malo benzina ili mješavinom amonijaka 25 % i vode (1/2 kašicice na 1/2 l vode).

Lak za nokte: Položite odijevni predmet na upijajuću podlogu. Natapkajte acetonom i osušite odmah papirnim ubrusom. Ne zaboravite da odmaknete odijevni predmet od podloge kako se mrlja ne bi širila. Tkanine na bazi acetata ne podnose aceton – umesto njega, upotrebite amil acetat.

Ulje: Istrljajte mrlju maslacem. Alternativa: Nakapajte benzin na mrlju i pritisnite papirnim ubrusom kako s unutrašnje tako i sa spoljašnje strane. Ne zaboravite da odmaknete odijevni predmet od podloge kako se mrlja ne bi širila nakon što je papir upio ulje.

Uljne pastele: Natapkajte mrlju apotekarskim benzinom pomoću krpe ili meke četke/četkice za zube.

Boja na bazi ulja: Natapkajte nove mrlje s malo terpentina. Utrljajte u osušene mrlje smeđi sapun i pustite da djeluje preko noći u plastičnoj vreći. Izribajte sapun i obrišite vlažnom krpom.

Boja na bazi vode, plastike i akrila: Utrljajte providno tečno sredstvo za pranje posuđa ili smeđi sapun u mrlju i pustite da djeluje preko noći u plastičnoj vreći. Smeđi sapun treba izribati a ne sme se upotrebiti na svili ili vuni.

Breskva: Isperite mrlju odmah što toplijom vodom, koliko može podnijeti materijal. Ako mrlja nije potpuno nestala, natapkajte je providnim tečnim sredstvom za pranje posuđa ili je umočite u toplo mlijeko. Ako je potrebno, utrljajte u mrlju tečni glicerin i pustite da djeluje 10 sati, ili je ovlažite razblaženom sirćetnom kisjelinom ili vodonik-peroksidom.

Olovka: Istrljajte gumicom za brisanje. Alternativa: Stavite providno tečno sredstvo za pranje posuđa na mrlju i pustite da djeluje 5-6 sati.

Parfem: Natapkajte mješavinom jednakih dijelova vode i alkohola za čišćenje.

Gubitak boje od parfema: Natapkajte mješavinom 1 dijela sirćeta na 4 dijela vode. Isperite vodom.

Polen: Skinite slobodni polen usisavanjem ili potapkajte samoljepljivom trakom. Nakon toga, natapkajte providno tečno sredstvo za pranje posuđa i pustite da djeluje preko noći.

Crveno vino: Mrlju očistite bijelim vinom.

Sveže mrlje: Isperite u vodi ili u bijelom vinu. Ili umočite u kipuće mlijeko i zatim natapkajte providnom tečnošću za pranje posuđa.

Suve mrlje: Stavite odijevni predmet u zamrzivač kako bi crveno vino kristaliziralo.

Alternativa: Stavite providno tečno sredstvo za pranje posuđa na mrlju i pustite da djeluje preko noći.

Smola: Položite odijevni predmet na upijajuću podlogu, natapkajte acetonom (ne po materijalu od acetata) li mješavinom alkohola za čišcenje i terpentina. Odmah osušite papirnim ubrusom. Podloga takode upija, zato odmaknite odijevni predmet kako se mrlja ne bi širila.

Rđa: Natopite materijal kisjelim mlijekom (sipajte 2 kašičice/10 ml sirćeta u šoljicu mlijeka kako bi se ukisjelilo) ili limunovim sokom i istrljajte šolju. Stavite ga da se osuši na suncu. Materijal možete natapkati sredstvom za uklanjanje mrlja od rđe, sirćetnom kisjelinom ili mješavinom 1 dijela limunske kiseline i 9 dijelova vode.

Pasta za cipele: Stavite na mrlju glicerin i pustite da djeluje preko noći.

Soda: Istrljajte ledeno hladnom vodom. Ako to nije dovoljno, navlažite mrlju tečnošću za pranje posuđa i pustite da djeluje 4-5 sati.

Čađ: Pokupite ljepljivom stranom samoljepljive trake, navlažite providnim tečnim sredstvom za pranje posuđa i stavite u plastičnu vreću 5-6 sati.

Naljepnice: Upotrebite benzin. Stavite komad papirnog ubrusa ispod mrlje. Navlažite oko mrlje benzinom kako biste izbjegli mrljanje i zatim potapkajte neposredno po mrlji. Nastavite dok mrlja ne nestane potpuno.

Čaj: Umočite odijevni predmet u mlijeko dok se mlijeko ne oboji. Potapkajte zatim tečnim providnim sredstvom za pranje posuđa i pustite da djeluje 5-6 sati u plastičnoj vreći. Alternativa: Polijte glicerin po mrlji i pustite da djeluje 10-15 minuta. Vrlo uporne mrlje uklonite alkoholom.

Duvan: Potopite odjeću u deterdžent koji sadrži enzime ili navlažite mrlju neposredno takvim sredstvom. Pustite neka djeluje nekoliko sati.

Sos od paradajza: Natapkajte providnom tečnošću za pranje posuđa i pustite da djeluje 5-6 sati. Alternativa: Umočite na nekoliko sati u mješavinu pola vode i pola glicerina. Ako su mrlje i nakon pranja još vidljive, natapkajte ih benzinom ili mješavinom amonijaka 25 % i vode (1 kašicica amonijaka na 1 l vode).

Niste dobili očekivani odgovor?

Kontaktirajte našu korisničku podršku putem mejla
podrska.mne@ps.rs

Sušenje

Sušenje

Prilikom sušenja odijevnih predmeta, izbjegavajte direktno izlaganje suncu kako biste spriječili gubljenje boje. Kod osjetljivih i heklanih odijevnih predmeta višak vode odstranite peškirom i položite na ravnu površinu kako ne bi promijenili prvobitni oblik.  

Kačite veš na sledeći način:

Čarape: Za petu ili na vješalicu s štipaljkama kako bi uštedjeli prostor. Onda se brže i skida.

T-majice/majice: Za porube ispod rukava i ispod bretela.

Košulje/bluze: Na vješalicu ili na konopac s štipaljkom za rublje za donju stranu.

Pantalone: Za pojas oko struka.

Pantalone koje treba peglati: Između letvi za pritiskivanje na vješalici za pantalone.

Suknje/Kompleti: Na vješalici / za porube na ramenima neposredno na vješalicu.

Jakne: Na vješalici sa zaobljenim uglovima. 

Garderobu koju sušite u mašini za sušenje veša prethodno zakopčajte i sušite je s naličja.

Niste dobili očekivani odgovor?

Kontaktirajte našu korisničku podršku putem mejla
podrska.mne@ps.rs

Izbeljivanje

Izbeljivanje

Prije nego što se odlučite na ovaj korak, obavezno provjerite na deklaraciji da li je izbjeljivanje dozvoljeno, a zatim na samom sredstvu potražite uputstvo o tome za koju je vrstu tkanine namenjeno, koja je temperatura rastvora i vrijeme trajanja.

* Kako ukloniti mrlje ružičastom bojom na više ekološki nacin? Kuvajte s limunom:

Ne treba uvijek posegnuti za jakim izbjeljivačima. Prostodušni limun ima u stvari isti učinak – a on je nježan kako prema okolini tako i prema vašem zdravlju, jer limun nije otrovan za disanje. Dakle, evo šta ćete uraditi kada sledeći put bijela majica zaluta u crveni veš: Kuvajte majicu u loncu zajedno s par kriški limuna. Limun je prirodni izbjeljivač.

Niste dobili očekivani odgovor?

Kontaktirajte našu korisničku podršku putem mejla
podrska.mne@ps.rs

Peglanje

Peglanje

Prije nego što pristupite peglanju, obavezno prethodno očistite čestice koje su se zalijepile za peglu prilikom prethodnog peglanja. Zatim na ušivnoj etiketi pročitajte sirovinski sastav i temperaturu predviđenu za peglanje konkretnog odijevnog predmeta. Kad su u pitanju sintetički materijali ili mješavina materijala, naš savjet je da peglanje uvijek počinjete od najniže temperature. Prirodni i vejštački materijali se, pak, peglaju na višim temperaturama. Štampane odijevne predmete uvijek peglajte sa naličja kako se štampa ne bi oštetila.

*Kako izbeći izgužvanu odjeću na službenom putu

- Odjeća ima često nabore ili mjesta oštrog presavijanja kada se otpakuje nakon puta. Često možete problem riješiti tako što ćete između nabora postaviti maramice za jednokratnu upotrebu i onda saviti taj dio odjeće. Kada se raspakujete, odjeća ce biti spremna za vješalicu ili fioku.

- Vaša se odjeća izgužvala od toga što je bila zapakovana u koferu a Vi se ne možete dokopati pegle? Probajte da okačite izgužvane dijelove odjeće u kupatilu u kom ste pustili vruću vodu. Zatvorite sva vrata i prozore u kupatilu. Para iz vruće vode je ono što ulazi u odjeću i uklanja nabore. U slučaju da putujete bez mogućnosti pristupa kupatilu, ponesite sa sobom raspršivač. Poprskajte odjeću vodom i pustite da se dijelovi odjeće osuše u ležecem položaju. Nemojte ih kačiti na vješalice jer se onda neće sami izravnati.

Niste dobili očekivani odgovor?

Kontaktirajte našu korisničku podršku putem mejla
podrska.mne@ps.rs

Prirodni materijali

Prirodni materijali

PAMUK

Veoma je udoban i prijatan za nošenje, dobro obezbjeđuje toplotu i upija vlagu. Problem sa njim je što se gužva i skuplja nakon pranja, ali to se može popraviti malim dodatkom likre. Viskoza, koja se takođe često dodaje pamuku, ubrzava upijanje vlage, a ne dovodi do nastanka statičkog elektriciteta. Idijelana temperatura za održavanje je 40°C jer se na taj način zadržava prvobitna boja, mekoća i veličina. 

VUNA

Njena najveća prednost je što odlično grije. Pored toga, sporo se prlja i vrlo malo gužva. Međutim, odjeća od vune se lako razvuče nakon pranja i zato je najbolje da je perete ručno (duže će Vam trajati) i sušite horizontalno, sa frotirom ispod. Još jedan savjet: ako Vam se vunena odjeća izgužva, ne morate je peglati; dovoljno je da je pokvasite vodom i okačite neko vrijeme, ili je samo okačite u vlažnoj prostoriji.  

LAN

Riječ je o prapretku svih tkanina, a tragovi njegove upotrebe u odjevanju stari su i do 5000 godina! Ne iritira kožu i dokazano povećava imunitet! Nošenje lanenog veša ubrzava zarastanje dekubitisanih rana i otklanja mnoge oblike kožnog ekcema. Na vrućini, lan posjeduje bolju toplotnu provodljivost i poroznost od pamuka, što olakšava cirkulaciju vazduha. Prirodne niti tkanine, dobijene iz dugih vlakana stabljike biljke upijaju znoj sa kože i stvaraju taj omiljeni, laki, vazdušasti osjećaj karakterističan za lan. Te niti su jače od pamuka, ali su i toliko krute da jednom prelomljene zauvijek ostaju takve,odakle i dolazi njegova prepoznatljiva osobina jakog gužvanja. Zbog ove osobine, u poslednje vrijeme je “plemenito gužvanje” proglašeno za modni trend . Lanenu odjeću sušite prirodnim putem, okačenu ili položenu na ravnoj površini, a peglajte isključivo vlažnu i to na visokoj temperaturi. U svakom slučaju, najvrjedniji savjet je kao i obično onaj najjednostavniji, a on ovde glasi: pažljivo pročitajte uputstvo za održavanje i poštujte ga.  

SVILA:

Meka je i veoma nježna. Takođe je i lagana, pa je ljeti veoma prijatna za nošenje. Kao i drugi veoma glatki materijali, i svila se nekad lijepi za tijelo. Odjeću od svile je najlakše dati na hemijsko čišćenje. Ako je perete u "kućnoj varijanti", tkanina se može oštetiti, jer se svila sastoji od bjelančevinastih vlakana, a mnogi praškovi sadrže dodatke za otklanjanje fleka bjelančevinastog porijekla. Ukoliko ipak kod kuće perete svilu, nemojte je cijediti (i bez toga se mnogo gužva), nego je samo protresite i ostavite da se suši. Svila se pegla s naličja i ne treba je kvasiti jer od vode mogu da ostanu fleke.

*Od prirodnih materijala, široko je zastupljen pamuk. Ujedno je i jedna od pesticidima najzagađenijih kultura. Više od 25 posto ukupne količine pesticida namijenjeno je upravo njemu! Pamučni materijali jesu prijatni, zdravi i dobri za kožu - ukoliko se radi o pamuku iz organske proizvodnje. Njega je, nažalost, zanemarivo malo, a cijena mu nije zanemarljivo viša.

Niste dobili očekivani odgovor?

Kontaktirajte našu korisničku podršku putem mejla
podrska.mne@ps.rs

Materijali prirodnog porekla

Materijali prirodnog porekla

VISKOZA

Najčešće upotrebljavana je od takozvanih regenerisanih vlakana. Celuloza dobijena iz drveta ili otpadaka pamuka hemijskim putem se pretvara u topljivi oblik pa se istiskuju duge niti koje se nakon ispredanja očvršćuju. Viskoza je najčešća i jedna od prvih vrsta vještačke svile - rejona. Odlikuje se nizom dobrih svojstava: ugodna je i meka za nošenje, upija vlagu kao pamuk, ne skuplja se, savršeno pada... Viskoza nije čvrsta kada je mokra i jako se gužva, pa preporučujemo pranje na 40°C. 

ACETAT

Acetatna vlakna su vlakna koja se proizvode od celuloze na bazi pamuka ili drveta sa acetat anhidridom (lat. acetic anhydride), katalizatorima i acetonom. Vlakna acetata se lako recikliraju. Acetat je materijal ljupkog sjaja koji lijepo pada i po tome jako sličan svili. Ima puno dobrih karakterisitika: omogućava koži da diše, luksuznog je izgleda, brzo se suši, otporan je na gužvanje i skupljanje... Perite ga na 40°C, a peglajte na nižim temperaturama. 

MODAL

Modal se hemijskom obradom, takođe, dobija od celuloze, tačnije od kore stabla bukve. Odlično upija vodu, čak dvostruko bolje od pamuka, vrlo je čvrst i dobro se reciklira. Dobre strane ovog materijala su: otpornost na skupljanje, dobro održavanje vlakana, odnosno ne stvaraju se 'grudvice' i dugo održavanje boje.

Niste dobili očekivani odgovor?

Kontaktirajte našu korisničku podršku putem mejla
podrska.mne@ps.rs

Sintetički materijali

Sintetički materijali

Ne bježite od sintetičkih materijala koji su novim tehnologijama izrade dovedeni skoro do perfekcije – odijevni predmeti izrađeni od njih imaju nevjerovatnu lakoću i fantastičan pad. Svake godine u svijetu se proizvede više od 80 miliona tona tekstila. Najveći dio ukupne proizvodnje otpada na sintetičke materijale: poliesterska vlakna, poliamidna vlakna, elastanska vlakna, lycru, microfiber... Većina ih nastaje na bazi nafte. To je odjeća koju nosimo svaki dan!  

POLIESTER

Otporan je na sunčevo svijetlo i većinu hemikalija. Poliester, takođe, zadržava svoj prvobitni oblik i trajan je. Upotrebljava se kod svih oblika odjeće i često se miješa s pamukom ili viskozom. Preporučujemo da poliesterske odijevne predmete perete na 40°C, a peglate na 110°C.  

POLIAMID

Lagani materijal koji se ne skuplja pri pranju. Može se prati na 60 °C ali je odjeća obično čista već na 40°C.  

* Naravno da bi najbolje bilo koristiti samo prirodne materijale, ali oni nijesu vodootporni. Ako tražimo jaknu u kojoj komotno možemo šetati po kiši a da se ne prehladimo, ne ginu nam poliesterska vlakna. Odlučimo li se za odjeću od organskog pamuka (nekada znanog i kao bijelo zlato), da li zaista želimo ići samo u bijelom? Poželimo li drugu boju, eto nas opet u sferi hemikalija. Bavimo li se sportom u prirodi, ili planinarimo, opet ce nas privući sintetički materijali koji vlagu upijaju i transportuju na spoljašnju stranu. To stvarno zvuči dobro, ali loša strana je neugodan miris. Nakon par sati hoda po brdima, odjeća se može gadno usmrdjeti, ako niste odijevni predmet nabavili kod proizvodača koji budno prati nove tehnologije. Statistike kažu da manje od osam posto stanovnika ima kakvu-takvu svijest o zdravom odijevanju!

Niste dobili očekivani odgovor?

Kontaktirajte našu korisničku podršku putem mejla
podrska.mne@ps.rs

Pošaljite pitanje

Pošaljite pitanje