ЕКО одржување на облека

Машинско перење

Машинско перење

Можеби не сте знаеле, но машината за перење треба да се наполни само до дозволената тежина! Ако не сте сигурни дали има простор за повеќе, има едноставна рачна проверка: откако ќе ги сортирате алиштата на купови, можно е да има мало купче со прекриени бои и огромен куп темни бои. И внимателно се обидувате сето тоа да го ставите во машината за перење. Еве колку треба да ставите во машината: Ставете ги алиштата лабаво во машината. Во неа треба да има место за исправена рака над алиштата во барабанот.

Секогаш перете алишта на температура наведена на декларацијата. Во спротивно, може да дојде до губење на бојата и повеќе гужвање.

Веднаш извадете ги испраните алишта од машината, малку протресете ги и закачете ги да се сушат.

  *Како да ја перете облеката на еколошки начин - 10 правила за перење:

1. Сортирајте правилно. И според температурата (облеката треба да се пере на температура наведена во упатствата за одржување) и според бојата (темните, светлите и повеќебојните алишта треба да се перат посебно).

2. Минимизирајте го товарот на алиштата. Зошто да ставате алишта во машината кога можете да ги исперете за кратко време. На пример: Отстранете ја нечистотијата со четка за облека, измијте ја калта и земја од водоотпорниот материјал со влажна крпа и испуштајте ја волната и другите чувствителни предмети на линијата за сушење. Она што можете сами да го направите не е штетно за околината - и не се натрупува.

3. Превртете ги наопаку, исцедете и затворете. Стрижената волна, трикотажата, кадифето и тексасот секогаш треба да се мијат внатре кон надвор. Секогаш празнете ги џебовите, затворете ги машините за сушење и прицврстете ги бравите. Ако се остават отворени, тие можат да се закачат на други делови од облеката, да извлечат конци и да формираат тркалезни грутки.

4. Се пере на ниски температури. Бои на 40°C и бели на 60°C. Кога перете на најниска можна температура и не користите машина за сушење, заштедувате струја. Ако се однесувате на овој начин, влијаете на намалување на глобалното затоплување и загадувањето на воздухот со сулфур и азотни хемиски соединенија кои се токсични за растенијата и животните.

5. Изберете детергенти со еколошка ознака. Избегнувајте омекнувачи и детергенти со парфем, додадена боја и оптички осветлувачи. Пералната ќе биде чиста и без оние работи кои се штетни за околината. Ако сите престанеме да користиме омекнувач, би ја заштитиле животната средина од илјадници тони штетни материи секоја година. Кога избирате детергенти со еколошка ознака и ги елиминирате омекнувачите и хлорот, го намалувате ослободувањето на материи кои се токсични за животните и растенијата во водата. Сите детергенти и омекнувачи што ги користите завршуваат во природата.

6. Правилно дозирање. Тврдоста на водата треба да ја одреди соодветната количина. Прашајте во вашата локална компанија за вода или градска канцеларија. Алиштата нема да бидат почисти ако посипете детергент и омекнувач. Сосема спротивно – ја загадувате околината и го зголемувате ризикот од алергии во семејството бидејќи сапунот останува во алиштата. Проверете го пакувањето на детергентот. Ќе видите колку детергент е потребен за перење на одредената количина алишта.

7. Наполнете и прескокнете го предперењето. Ќе заштедите вода. Тоа е неопходно бидејќи во поголемиот дел од Европа имаме голема потрошувачка на вода. Колку повеќе вода користиме, толку помалку ќе биде во природата (проточна вода и мочуришта). Ние користиме во просек по сто литри вода по човек. Водата што ја испуштаме во канализацијата мора да помине низ систем за третман пред да може повторно да се користи. Трошењето вода е и трошење енергија.

8. Избегнувајте хлор. Ако сакате да ги избелите алиштата, изберете производи со натриум перкарбонат наместо хлор.

9. Наместо машина за сушење, користете јаже за алишта. Навистина е незгодно кога некој може да стави многу влажни алишта во машината, да притисне копче и да добие суви алишта за најмногу еден час. Но, тоа е тешко и за животната средина. Затоа користете јаже за алишта. Секогаш кога не ја користите машината за сушење, ја зачувувате животната средина од јаглерод диоксид – и го заштедувате буџетот за трошоци за домаќинството.

10. Спречете оштетување со врела пегла. Ако вашата пегла е премногу жешка, можете лесно да направите дупка во чувствителниот материјал. Не правете го тоа. Погледнете ја декларацијата за нега на облеката пред пеглање. Дури и кога има испакнатини или релјефи во материјалот, сепак можете да го испеглате - ако ги заштитите украсите со пеглање на внатрешната страна на материјалот.

Не го добивте одговорот што го очекувавте?

Контактирајте ја нашата поддршка за корисници преку е-пошта
podrska@psfashion.mk

Рачно миење

Рачно миење

1. Изберете детергент според видот на алиштата што треба да се перат и следете ја дозата која е препорачана на пакувањето.

2. Прашокот треба целосно да се раствори во вода пред да ги ставите алиштата во него, а сите делови од облеката да бидат облиени со вода и сапуница. Нерастворениот детергент има агресивни својства и може да ја оштети ткаенината.

3. Разнобојните алишта треба да се потопат во вода само 10-15 минути. Белата и обичната облека може да се кисне 1-2 часа или преку ноќ. Некои чувствителни материјали, како свилата, не толерираат потопување во вода.

4. Темелно исплакнете ги алиштата неколку пати во чиста, топла вода.

Не го добивте одговорот што го очекувавте?

Контактирајте ја нашата поддршка за корисници преку е-пошта
podrska@psfashion.mk

Лесно отстранување на најтврдокорните дамки

Лесно отстранување на најтврдокорните дамки

Лепак на база на ацетон: тријте со ацетон или средство за отстранување на лак без масло. Ацетатните материјали не поднесуваат ацетон!

 

Лепак на база на нафта: Намачкајте со бензин.

 

Лепак епоксид: Нема ништо што можете да направите... Никогаш нема да можете да го симнете.

 

Лепак на база на вода: Потопете ја облеката во топла вода преку ноќ.

 

Банана: Веднаш исплакнете ја дамката со што е можно потопла вода, онолку колку што материјалот може да поднесе. Ако дамката не е целосно исчезната, намачкајте ја со проѕирна течност за миење садови или натопете ја во топло млеко. Доколку е потребно, втријте течен глицерин во дамката и оставете ја да отстои 10 часа или намачкајте ја со разредена оцетна киселина или водород пероксид.

 

Пиво: Исчезнува при нормално перење.

 

Бобинки: Веднаш исплакнете ја дамката со што е можно потопла вода, колку што материјалот може да поднесе. Ако дамката не е целосно исчезната, намачкајте ја со проѕирна течност за миење садови или натопете ја во топло млеко. Доколку е потребно, втријте течен глицерин во дамката и оставете ја да отстои 10 часа или намачкајте ја со разредена оцетна киселина или водород пероксид.

 

Сок од цвекло/црвена зелка: Втријте проѕирен течен детергент за миење садови во дамката и ставете ја облеката во пластична кеса 5-6 часа. Ако материјалот е бел, намачкајте ја дамката со 1% натриум хипохлорит или мешавина од една кафена лажичка натриум дитионит (белило) во голема чаша со топла вода и исплакнете со проточна вода. Не користете го ова на чувствителни материјали како свила и волна.

 

Птичји измет: почекајте да се исуши дамката. Четкајте/гребете колку што е можно повеќе. Втријте со мешавина од 2 лажички бел оцет во 1 dl вода. Доколку дамката не исчезне, намачкајте ја со проѕирна течност за миење садови и ставете ја облеката во пластична кеса 4-6 часа.

 

Крв: Материјалот што може да издржи топла вода измијте го, а обоената облека веднаш перете ја со ладна вода. Пред миење, натопете ја облеката во ладна солена вода. Избришете ги старите дамки со 8% неразреден амонијак.

 

Изгореници: Изгорената облека сварете ја на тивок оган со 1 чаша (250 ml) сапун и 1/2 литар млеко. Можете да намачкате и со бел оцет. Ако е памук, волна или свила, намачкајте ја дамката со водород пероксид. Делува само на лесно изгорени места.

 

Восок од свеќи: Облеката завиткајте ја во пластична кеса и ставете ја во замрзнувач неколку часа. Извадете ја и излупете го восокот. Ако остане малку восок, ставете парче хартиена крпа врз него и испеглајте под него.

 

Гуми за џвакање: Облеката завиткајте ја во пластична кеса и ставете ја во замрзнувач неколку часа. Извадете ја и изгребете ја гумата. Доколку се уште има траги од гума: ставете парче памук натопено со бензин на задниот дел од дамката додека дамката не омекне.

Внимателно истријте ја самата дамка со бензин.

 

Хлор: Доколку сте истуриле хлор на вашата обоена облека, ништо не можете да направите. Обезбојуваните точки никогаш нема да исчезнат. Ако се работи за само една мала дамка, можеби ќе можете да ја поправите грешката со покривање на дамката со водоотпорен маркер во иста боја како и облеката.

 

Чоколадо: Натопете ја дамката со сапун, проѕирна течност за миење садови или глицерин и измијте. Ако останат дамки од масло, отстранете ги со кисела вода. Алтернатива: Потопете ја облеката во млеко приближно 15 минути и потоа чистете ја дамката со четка додека не исчезне.

 

Кафе: Користете глицерин или млеко. Втријте го глицеринот во дамката и оставете да делува преку ноќ. Или, втријте глицерин во дамката и натопете со млеко.

 

Креда: Намачкајте ја дамката со бензин користејќи крпа или мека четка/четка за заби.

 

Кари: Важна состојка во кари е куркумата, која се користи и како боја за текстил, па затоа е важно брзо да се делува. Истурете глицерин на дамката и оставете да делува преку ноќ. Истурете малку проѕирна течност за миење садови на дамката и оставете ја да делува 5-6 часа. Алтернатива: Намачкајте со мешавина од терпентин масло, 8% неразреден амонијак и кафеав сапун.

Сок од глуварче: Бела памучна облека: тријте со кафеав сапун и оставете да делува преку ноќ. Изгребете или избришете со влажна крпа. Бои: Нанесете мешавина од 1 dl вода, 1 dl алкохол за чистење и 2 лажички проѕирен течен детергент за миење садови.

 

Дамки од дезодоранс: Нанесете мешавина од 1 dl бел оцет на 4 dl вода. Исплакнете со проточна вода. Или намачкајте ја дамката со вода, втријте прашок за пециво во неа и оставете ја да делува преку ноќ.

 

Јајца: тријте со проѕирна течност за миење садови и ставете во пластична кеса 4-5 часа.

 

Маснотии: Поголемиот дел од дамките од маснотии се отстрануваат со нормално миење, но можете да ја зголемите нејзината ефикасност ако ја покриете дамката со проѕирна течност за миење садови и ја оставите да делува во пластична кеса неколку часа.

 

Дамки од храна: Намачкајте проѕирна течност за миење садови и оставете да делува 5-6 часа. Алтернатива: Потопете неколку часа во мешавина од половина вода и половина глицерин. Ако дамката се уште е видлива по миењето, намачкајте ја со бензин или мешавина од 25% амонијак и вода (1 лажичка амонијак на 1 литар вода).

 

Овошен сок: Веднаш исплакнете ја дамката со топла вода колку што материјалот може да поднесе. Доколку дамката не е целосно исчезната, намачкајте ја со проѕирна течност за миење садови или натопете ја во топло млеко. Доколку е потребно, истријте ја дамката со течен глицерин и оставете ја да делува 10 часа или намачкајте ја со разредена оцетна киселина или водород пероксид.

 

Трева: Истурете глицерин на дамката и оставете да делува 10-15 минути. Алтернатива: четкајте со паста за заби.

 

Боја за коса: Речиси е невозможно да се отстрани. Користете средство за отстранување боја ако облеката е бела или има постојани бои.

 

Сок: Веднаш исплакнете ја дамката со топла вода колку што материјалот може да поднесе. Доколку дамката не е целосно исчезната, намачкајте со проѕирна течност за миење садови или натопете во топло млеко. Доколку е потребно, истријте ја дамката со течен глицерин и оставете ја да делува 10 часа или намачкајте ја со разредена оцетна киселина или водород пероксид.

 

Кечап: Намачкајте проѕирна течност за миење садови и оставете ја да делува 5-6 часа. Алтернатива: Потопете неколку часа во мешавина од половина вода и половина глицерин. Ако дамката се уште е видлива по миењето, намачкајте ја со бензин или мешавина од 25% амонијак и вода (1 лажичка амонијак на 1 литар вода).

 

Кармин: Натопете ја дамката во млеко. Променете го млекото кога веќе нема да ја извлекува бојата на карминот. Ставете проѕирна течност за миење садови на дамката и оставете ја да отстои 4-6 часа. Ако бојата остане по миењето, намачкајте ја со алкохол за триење кога облеката е сува.

 

Лосион: Користете аптекарски бензин. Ставете парче хартиена крпа под дамката. Намачкајте ја областа околу дамката со бензин за да избегнете ширење на дамката и потоа намачкајте директно на дамката. Продолжете додека дамката целосно не исчезне.

 

Шминка: Намачкајте со проѕирна течност за миење садови и ставете во пластична кеса 5-6 часа. Ако дамката не е целосно исчезната, истријте ја со алкохол за чистење.

 

Маскара: Покријте ја со проѕирна течност за миење садови и оставете да делува во пластична кеса 5-6 часа. Ако тоа не е доволно, намачкајте со аптекарски бензин.

 

Млеко: Намачкајте малку проѕирен течен детергент за миење садови на дамката, затворете ја облеката во пластична кеса и оставете ја да отстои преку ноќ. Ако има остатоци од мрсни дамки, отстранете ги со кисела вода.

 

Мувлосана/застарена облека: Исчезнува ако облеката може да се пере на 60°C. Исчистете ги дамките на облеката што може да издржи само 40°C со бел оцет. Ако облеката сè уште мириса на мувла, користете средство за дезинфекција што не избелува - следете ги упатствата.

 

Земја: Не оставајте ја на облеката предолго. Намачкајте ја облеката со ладна вода малку пред да ја исчистите со сапун или чиста течност за миење садови. Ако останат мрсни дамки, отстранете ги со кисела вода.

 

Кал: Оставете да се исуши. Четкајте колку што е можно повеќе. Втријте со проѕирен течен детергент за миење садови и ставете во пластична кеса 5-6 часа.

 

Сенф: Истурете проѕирна течност за миење садови на дамката и оставете ја да делува 5-6 часа. Ако се уште има траги од дамки по миењето, намачкајте со малку бензин или мешавина од амонијак 25% и вода (1/2 лажичка на 1/2 l вода).

 

Лак за нокти: Поставете ја облеката на впивачка подлога. Намачкајте со ацетон и веднаш исушете со хартиена крпа. Не заборавајте да ја тргнете облеката подалеку од подлогата за да спречите ширење на дамката. Ткаенините базирани на ацетат не толерираат ацетон - наместо тоа користете амил ацетат.

 

Масло: Намачкајте ја дамката со масло. Алтернатива: истурете бензин врз дамката и притиснете со хартиена крпа и од внатрешната и од надворешната страна. Не заборавајте да ја тргнете облеката подалеку од подлогата за да спречите ширење на дамката откако хартијата ќе го впие маслото.

 

Маслени пастели: Намачкајте ја дамката со бензин користејќи крпа или мека четка/четка за заби.

 

Боја на база на масло: Намачкајте ги новите дамки со малку терпентин. Втријте кафеав сапун на исушените места и оставете го да делува преку ноќ во пластична кеса. Избришете го сапунот и избришете со влажна крпа.

Боја на база на вода, пластика и акрилна боја: втријте проѕирна течност за миење садови или кафеав сапун во дамката и оставете да отстои преку ноќ во пластична кеса. Кафеавиот сапун треба да се исчисти и не треба да се користи на свила или волна.

 

Праска: Веднаш исплакнете ја дамката со топла вода колку што материјалот може да поднесе. Ако дамката не е целосно исчезната, намачкајте ја со проѕирна течност за миење садови или натопете ја во топло млеко. Доколку е потребно, втријте течен глицерин во дамката и оставете ја да делува 10 часа или намачкајте ја со разредена оцетна киселина или водород пероксид.

 

Молив: тријте со гума за бришење. Алтернатива: Ставете проѕирен течен детергент за миење садови на дамката и оставете да делува 5-6 часа.

 

Парфем: Намачкајте со мешавина од еднакви делови на вода и алкохол за триење.

 

Губење на боја од парфем: Нанесете мешавина од 1 dl оцет на 4 dl вода. Исплакнете со вода.

 

Полен: Отстранете го распуштениот полен со правосмукалка или мачкање со леплива лента. После тоа, намачкајте со проѕирен течен детергент за миење садови и оставете го да делува преку ноќ.

 

Црвено вино: Исчистете ја дамката со бело вино.

 

Свежи дамки: измијте во вода или бело вино. Или потопете во врело млеко и потоа намачкајте со проѕирна течност за миење садови.

 

Суви дамки: ставете ја облеката во замрзнувач за да дозволи црвеното вино да кристализира.

 

Алтернатива: Ставете проѕирен течен детергент за миење садови на дамката и оставете да делува преку ноќ.

Смола: Ставете ја облеката на впивачка подлога, намачкајте со ацетон (не на ацетатен материјал) или мешавина од алкохол за триење и терпентин. Веднаш исушете со хартиена крпа. Подлогата исто така впива, па оддалечете ја облеката за да спречите ширење на дамката.

 

'Рѓа: Потопете го материјалот во кисело млеко (во шолја млеко истурете 2 лажички/10 мл оцет за да се закисели) или сок од лимон и втријте ја шолјата. Ставете го да се исуши на сонце. Материјалот можете да го натопите со средство за отстранување дамки од 'рѓа, оцетна киселина или мешавина од 1 dl лимонска киселина и 9 dl вода.

 

Паста за чевли: Ставете глицерин на дамката и оставете ја да делува преку ноќ.

 

Сода бикарбона: истријте со мраз ладна вода. Ако тоа не е доволно, намачкајте ја дамката со течност за миење садови и оставете ја да делува 4-5 часа.

 

Саѓи: Земете со лепливата страна на самолепливата лента, намачкајте со проѕирна течност за миење садови и ставете во пластична кеса 5-6 часа.

 

Налепници: Користете бензин. Ставете парче хартиена крпа под дамката. Намачкајте ја областа околу дамката со бензин за да избегнете размачкување и потоа намачкајте директно на дамката. Продолжете додека дамката целосно не исчезне.

 

Чај: Потопете ја облеката во млеко додека млекото не се обои. Потоа намачкајте со течен проѕирен детергент за миење садови и оставете го да делува 5-6 часа во пластична кеса. Алтернатива: Истурете глицерин врз дамката и оставете да делува 10-15 минути. Многу тврдокорните дамки отстранете ги со алкохол.

 

Тутун: Потопете ја облеката во детергент што содржи ензими или директно натопете ја дамката со таков детергент. Оставете го да делува неколку часа.

Сос од домати: Намачкајте проѕирна течност за миење садови и оставете да делува 5-6 часа. Алтернатива: Потопете неколку часа во мешавина од половина вода и половина глицерин. Ако дамките се уште се видливи по миењето, намачкајте ги со бензин или мешавина од 25% амонијак и вода (1 лажичка амонијак на 1 литар вода).

Не го добивте одговорот што го очекувавте?

Контактирајте ја нашата поддршка за корисници преку е-пошта
podrska@psfashion.mk

Сушење

Сушење

Кога ги сушите алиштата, избегнувајте директно изложување на сончева светлина за да спречите избледување на бојата. За деликатна и хеклана облека, отстранете ја вишокот вода со крпа и ставете ги на рамна површина за да не ја сменат оригиналната форма.

 

Закачете ги алиштата на следниов начин:

 

Чорапи: за петицата или на закачалка со штипки за алишта за да заштедите простор. Потоа се откачува побрзо.

 

Маици/маици: За рабовите под ракавите и под рамениците.

 

Кошули/блузи: На закачалка или на жица со штипка за алишта на долната страна.

 

Панталони: За појас околу половината.

 

Панталони за пеглање: Помеѓу шипките за печат на закачалката за панталони.

 

Здолништа/комплетови: На закачалката / за рабовите на рамениците директно на закачалката.

 

Јакни: На закачалка со заоблени агли.

 

Облеката што ја сушите во машината за сушење на облека предходно закопчајте ја и сушете ја од задната страна.

Не го добивте одговорот што го очекувавте?

Контактирајте ја нашата поддршка за корисници преку е-пошта
podrska@psfashion.mk

Белење

Белење

Пред да се одлучите за овој чекор, задолжително проверете на декларацијата дали е дозволено избелување, а потоа на самиот производ побарајте инструкции за каков тип ткаенина е наменета, која е температурата на растворот и колку долго трае.

 

* Како да ги отстраните розовите дамки на поеколошки начин? Гответе со лимон:

 

Не треба секогаш да посегнувате кон силни избелувачи. Едноставниот лимон всушност го има истиот ефект – и е нежен за околината, како и за вашето здравје, бидејќи лимоните не се отровни за дишење. Значи, еве што да правите следниот пат кога белата маица ќе залута во црвените алишта: Ставете ја маицата во тенџере заедно со неколку парчиња лимон. Лимонот е природен пилинг.

Не го добивте одговорот што го очекувавте?

Контактирајте ја нашата поддршка за корисници преку е-пошта
podrska@psfashion.mk

Пеглање

Пеглање

Пред да започнете со пеглање, задолжително прво исчистете ги честичките кои се залепиле на пеглата при претходното пеглање. Потоа, на етикетата за шиење прочитајте го составот на суровината и температурата наменета за пеглање на конкретната облека. Кога станува збор за синтетички материјали или мешавина од материјали, наш совет е секогаш да се започне со пеглање од најниска температура. Природните и вештачките материјали, пак, се пеглаат на повисоки температури. Секогаш пеглајте ги испечатените алишта од задната страна за да спречите оштетување на отпечатокот.

 

*Како да избегнете згужвана облека на службено патување

 

- Облеката често има набори или остри набори кога се отпакува после патување. Често можете да го решите проблемот со ставање марамчиња за еднократна употреба помеѓу наборите и потоа преклопување на тој дел од облеката. Кога ќе ја отпакувате, облеката ќе биде подготвена за закачалка или фиока.

 

- Облеката ви е згужвана бидејќи беше спакувана во куфер и не можете да дојдете до пегла? Обидете се да ги закачите згужваните парчиња облека во бањата каде што пуштате топла вода. Затворете ги сите врати и прозорци од бањата. Пареата од топлата вода е она што навлегува во облеката и ги отстранува наборите. Во случај да патувате без пристап до бања, понесете со себе шише со спреј. Испрскајте ја облеката со вода и оставете ја облеката да се исуши во рамна положба. Не ги закачувајте на закачалки бидејќи така нема да се исправат сами.

Не го добивте одговорот што го очекувавте?

Контактирајте ја нашата поддршка за корисници преку е-пошта
podrska@psfashion.mk

Природни материјали

Природни материјали

ПАМУК

 

Многу е удобен и пријатен за носење, дава добра топлина и ја апсорбира влагата. Проблемот со него е што се гужва и се собира по перењето, но тоа може да се поправи со малку додавање ликра. Вискозата, која исто така често се додава на памукот, ја забрзува апсорпцијата на влагата и не предизвикува статички електрицитет. Идеалната температура за одржување е 40°C, бидејќи на овој начин се задржуваат оригиналната боја, мекост и големина.

 

ВОЛНА

 

Неговата најголема предност е тоа што обезбедува одлично загревање. Покрај тоа, бавно се валка и многу малку се гужва. Сепак, волнените алишта лесно се растегнуваат по перењето, па најдобро е да ги перете на рака (ќе траат подолго) и да се исушат хоризонтално, со фротир одоздола. Уште еден совет: ако ви се згужваат волнените алишта, не треба да ги пеглате; доволно е да го намачкате со вода и да го закачите некое време или само да ги закачите во влажна просторија.

 

ЛЕН

 

Тој е предок на сите ткаенини, а трагите од неговата употреба во облеката се стари и до 5000 години! Не ја иритира кожата и докажано го зголемува имунитетот! Носењето ленена облека го забрзува зараснувањето на раните од декубитус и елиминира многу форми на егзема на кожата. Во топлината, постелнината има подобра топлинска спроводливост и порозност од памукот, што ја олеснува циркулацијата на воздухот. Природните нишки на ткаенината, добиени од долгите влакна на стеблото на растението, ја апсорбираат потта од кожата и го создаваат омиленото, лесно, воздушесто чувство карактеристично за лен. Овие нишки се поцврсти од памукот, но се и толку крути што еднаш скршени остануваат такви засекогаш, од каде потекнува и неговата препознатлива карактеристика на силно гужване. Поради оваа карактеристика, „благородното туткање“ неодамна е прогласено за моден тренд. Исушете ги ленените алишта природно, закачени или лежејќи на рамна површина, а на висока температура испеглајте ја само влажната облека. Во секој случај, највредниот совет е, како и обично, наједноставниот, а еве го: внимателно прочитајте го упатството за одржување и следете го.

 

СВИЛА:

 

Мека е и многу нежна. Лесна е и затоа е многу пријатна за носење во лето. Како и другите многу мазни материјали, свилата понекогаш се лепи за телото. Свилената облека е најлесна за суво чистење. Ако ја измиете во „домашна верзија“, ткаенината може да се оштети, бидејќи свилата се состои од протеински влакна, а многу прашоци содржат адитиви за отстранување на дамки од протеинско потекло. Ако ја миете свилата дома, не ја истиснувајте (а без тоа многу се гужва), туку само протресете ја и оставете ја да се исуши. Свилата се пегла од задната страна и не треба да биде влажна бидејќи водата може да остави дамки.

 

*Од природните материјали широко е застапен памукот. Тој е и една од најзагадените култури со пестициди. За него се наменети повеќе од 25 отсто од вкупната количина на пестициди! Памучните материјали се пријатни, здрави и добри за кожата - доколку се работи за памук од органско производство. За жал, тој е занемарлив, а неговата цена не е занемарливо повисока.

Не го добивте одговорот што го очекувавте?

Контактирајте ја нашата поддршка за корисници преку е-пошта
podrska@psfashion.mk

Материјали од природно потекло

Материјали од природно потекло

ВИСКОЗА

 

Најчесто се користи од таканаречените регенерирани влакна. Целулозата добиена од отпад од дрво или памук хемиски се претвора во растворлива форма и се истиснуваат долги нишки кои се зацврстуваат по предењето. Вискозата е најчестиот и еден од првите видови вештачка свила - вискоза. Се карактеризира со голем број добри својства: удобна е и мека за носење, ја впива влагата како памук, не се собира, совршено паѓа... Вискозата не е цврста кога е влажна и многу се гужва, затоа препорачуваме перење на 40°С.

 

АЦЕТАТ

 

Ацетатните влакна се влакна произведени од целулоза на база на памук или дрво со ацетатен анхидрид (лат. оцетен анхидрид), катализатори и ацетон. Ацетатните влакна лесно се рециклираат. Ацетатот е материјал со прекрасен сјај кој прекрасно паѓа и затоа е многу сличен на свилата. Има многу добри карактеристики: и овозможува на кожата да дише, има луксузен изглед, брзо се суши, отпорен е на туткање и собирање... Перете го на 40°C, а на пониски температури пеглајте го.

 

МОДАЛ

 

Модал се добива и со хемиска обработка од целулоза, поточно од кората на буковото дрво. Многу добро ја впива водата, дури и двојно подобро од памукот, многу е цврст и лесно се рециклира. Добрите страни на овој материјал се: отпорност на собирање, добро одржување на влакната, односно не се формираат „грутки“ и долго задржување на бојата.

Не го добивте одговорот што го очекувавте?

Контактирајте ја нашата поддршка за корисници преку е-пошта
podrska@psfashion.mk

Синтетички материјали

Синтетички материјали

Не бегајте од синтетичките материјали кои се доведени до совршенство со новите производствени технологии - облеката направена од нив има неверојатна леснотија и фантастичен пад. Секоја година во светот се произведуваат повеќе од 80 милиони тони текстил. Најголем дел од вкупното производство отпаѓа на синтетички материјали: полиестерски влакна, полиамидни влакна, еластински влакна, ликра, микрофибер... Повеќето од нив се на база на масло. Тоа е облеката што ја носиме секој ден!

 

ПОЛИЕСТЕР

 

Отпорен е на сончева светлина и повеќето хемикалии. Полиестерот исто така ја задржува својата оригинална форма и е издржлив. Се користи во сите облици на облека и често се меша со памук или вискоза. Препорачуваме перење на полиестерски алишта на 40°C и пеглање на 110°C.

 

ПОЛИАМИД

 

Лесен материјал кој не се собира при перење. Може да се пере на 60°C, но облеката обично е веќе чиста на 40°C.

 

* Секако најдобро би било да користите само природни материјали, но тие не се водоотпорни. Ако бараме јакна во која ќе можеме удобно да одиме на дожд без да настинеме, полиестерските влакна не нè убиваат. Ако се одлучиме за облека од органски памук (некогаш позната како бело злато), дали навистина сакаме да бидеме целосно во  бело? Ако сакаме друга боја, еве сме повторно во сферата на хемикалиите. Ако спортуваме во природа или одиме на планинарење, повторно ќе нè привлечат синтетички материјали кои ја апсорбираат влагата и ја пренесуваат кон надвор. Навистина звучи добро, но лоша страна е непријатниот мирис. По неколку часа пешачење по ридовите, облеката може да мириса лошо, доколку не сте ја купиле облеката од производител кој внимателно ги следи новите технологии. Статистиката вели дека помалку од осум проценти од населението има свест за здрава облека!

Не го добивте одговорот што го очекувавте?

Контактирајте ја нашата поддршка за корисници преку е-пошта
podrska@psfashion.mk

Пратете прашање

Поднесете прашање