Општи услови за онлајн продажба

 Општи услови за онлајн продажба

Со посета или нарачка на интернет продавницата www.psfashion.mk, ги прифаќате Условите за онлајн продажба кои се наведени во понатамошниот текст. Ве молиме да ги прочитате внимателно и да се запознаете со правилата кои ги применуваме.

www.psfashion.mk го задржува правото да врши измени и дополнувања на Условите за користење, без претходно известување.

Кога ќе ја посетите www.psfashion.mk или ни испратите е-маил, комуницирате со нас преку електронски пат. Нашата комуникација со Вас ќе биде по пат на електронска пошта или известувања кои ќе ги објавуваме на овој сајт.

За дополнителни информации во врска со нарачка, рекламација или откажување на нарачка, може да се обратите на Сервис за корисници со испраќање на е-маил на podrska@psfashion.mk

‟АЛМА ДООЕЛ” се обврзува дека ќе ја чува приватноста на сите купувачи. ‟АЛМА ДООЕЛ” ги собира само основните податоци на купувачите/корисниците кои се неопходни за соработка и информирање на корисниците во складот со добри работни навики и целта на овозможување на квалитетна услуга. Сите податоци за купувачите/корисниците ќе бидат строго чувани и достапни само за вработените на кои им се потребни за извршување на своите обврски. Сите вработени на интернет продавницата www.psfashion.mk се одговорни за почитување на заштита на приватноста.

Содржината прикажана на овој сајт е во сопственост на ‟АЛМА ДООЕЛ” и не може да се користи без претходна согласност од ‟АЛМА ДООЕЛ”.

Онлајн продавницата www.psfashion.mk работи 00-24h, 7 дена во неделата. Во случај на технички проблеми, сајтот може да биде недостапен за краток временски период, за што ќе бидете известени.

Доколку ја користите www.psfashion.mk одговорни сте за одржување и доверливост на вашиот профил и лозинка која ја имате одредено со регистрацијата на сајтот. Малолетни лица може да ја користат www.psfashion.mk со надзор од родител или старател. ‟АЛМА ДООЕЛ” го задржува правото да одбие овозможување на услуги, прекине функција на профил или да откаже нарачка доколку утврди дека се прекршени Условите за купување.

‟АЛМА ДООЕЛ” го задржува правото да може во секое време да менува податоци на сајтот без претходна најава. Посетителите на www.psfashion.mk немаат право еднострано да ги менуваат Условите на купување.

www.psfashion.mk е интернет продавница која работи во склад со Законот за е-трговија и сите останати важечки закони и прописи во Република Северна Македонија.

Непочитувањето на овде дефинираните правила може да резултира со неизвршување на трансакција или неуспешна нарачка. Овде пропишаните Општи услови за купување се составен дел на Договорот за купопродажба кој ќе биде склучен меѓу Продавачот и Купувачот.

Нарачување

За да нарачате производи од онлајн продавницата, треба да ги следите следниве чекори:

- Запознавање со Општите услови за купување, известувања за основните податоци на Продавачот, запознавање со правото на еднострано раскинување на Договорот и текстот на формуларот што треба да се пополни при еднострано раскинување на Договорот, запознавање со сите права и обврски на Купувачот, од кои сите се јасно и недвосмислено истакнати на продавачот на веб-страницата,

- Регистрација

- Наоѓање на производот што сакате да го купите

- Внесување податоци за начинот на испорака, плаќање и место на испорака

- Преглед, потврда и следење на нарачката

 

Регистрација

Регистрацијата се врши само еднаш, а секој пат кога ги внесувате само вашата е-пошта и лозинката, кои системот автоматски ги препознава. Регистрацијата е бесплатна и се врши со избирање на опцијата „Моја сметка“, на десната страна под текстот „Дали сте нов корисник?“ ја избирате опцијата „Регистрирај се со e-mail“. Треба да ја наведете вашата e-mail адреса, име и презиме, адреса на живеење, на која би ги доставувале нарачките, телефонски број преку кој би ве контактирале за да ја потврдите нарачката, како и лозинката што би ја користеле за пристап до вашата сметка по регистрацијата. За да се регистрирате, треба да ја прочитате политиката за приватност и изјавата за доверливост на податоците и да го штиклирате полето за да се согласите со истото. По пополнувањето на податоците, ќе добиете автоматска порака со линк за потврда на регистрацијата на вашата e-mail адреса. Со кликнување на врската во е-поштата се отвора страница каде што ја внесувате вашата e-mail адреса и лозинка и пристапувате до сметката со кликнување на копчето „Најави се“.

Доколку сакате, можете да се одјавите од страницата во секое време со избирање на опцијата „Одјави се“. Можете повторно да се најавите на страницата со избирање на опцијата „Моја сметка“ и наведување на вашата e-mail адреса и лозинка.

Наоѓање на производот што сакате да го купите

Производите се организирани по категорија. Кога ќе го најдете производот што сакате да го купите, кликнете на копчето „Избери големина“ и потоа на копчето „Додај во кошничка“.

Внесување податоци за начинот на испорака, плаќање и место на испорака

Кога ќе завршите со ставање на производите во корпата и сакате да ги нарачате, изберете ја опцијата „Кошница“ каде што се прикажани сите ставки што сте ги избрале. Доколку сте се премислиле за некој од производите, можете да го избришете производот од корпата или да ја промените количината.

Со кликнување на копчето „Продолжи со нарачка“ се отвораат опции за избор на начин на плаќање, начин на испорака и избор на адреса за испорака, која може да се разликува од онаа што сте ја навеле при регистрацијата.

Податоците за местото на испорака се податоците каде сакате да ја испратиме пратката и затоа бараме што попрецизно да ги наведете сите податоци за да можат што полесно да ве најдат куририте кои ги испорачуваат пратките. Во случај на погрешно внесени податоци, вашата пратка може да биде вратена и испораката може да биде одложена.

Вашиот пакет ќе биде испратен по курирска служба. Плаќањето се врши со готовина при достава или платежна картичка.

Преглед, потврда и следење на нарачката

Пред да ја потврдите нарачката, можете да ги погледнете сите нејзини детали. Доколку се согласувате со него, изберете ја опцијата „Нарачај сега“, која ја создала. Пред да ја потврдите нарачката, треба да ги прочитате и да се согласите со Општите услови за купување. Преглед на нарачката автоматски се испраќа на вашата е-пошта за регистрација со потврда на нарачката.

Продавачот ќе го извести клиентот за достапноста на нарачката и можноста за испорака на производот во рок од 1 до 3 работни денови. Во периоди на сезонски попусти, поради зголемен обем на работа, може да дојде до отстапување од наведениот рок.

Продавачот ќе се погрижи да ја провери достапноста на нарачаниот предмет што е можно поскоро. Доколку се исполнети сите услови за купување, Продавачот ќе испрати потврда за нарачката на e-mail адресата наведена од Купувачот при регистрацијата, со што ќе ја прифати понудата за склучување на Договорот. Договорот се смета за склучен кога Продавачот го информира Купувачот за статусот на нарачката и времето на испорака на нарачаните артикли.

Доколку Продавачот не може да ја обезбеди нарачаната ставка, тој ќе го извести клиентот преку е-пошта дека таа повеќе не е достапна и дека нарачката е откажана. Во тој случај Договорот нема да биде склучен.

Цените на производите се јасно прикажани на веб-страницата на продавачот. Продавачот го задржува правото да ги промени цените без претходна најава, како и правото да додаде или повлече која било ставка од понудата во секое време.

 

Плаќање

Сите цени на веб-страницата се прикажани со вклучен ДДВ.

www.psfashion.mk ги поддржува следните начини на плаќање:

  - плаќање при испорака - готовина при достава значи плаќање на нарачката на курир при подигање на пратката. Плаќањето се врши исклучиво во готово.

Сите плаќања ќе се вршат во локалната валута на Република Северна Македонија - денар (МКД).

 

Резервации на производи во кошница

Производот што го ставивте во количката за време на процесот на купување не е резервиран дури и по затворањето на нарачката. Производот е резервиран само по потврда на нарачката од страна на Продавачот, која Продавачот ќе ја достави преку е-пошта. Продавачот го задржува правото да откаже дел или целата нарачка дури и откако ќе му испрати потврда на купувачот дека е во можност да ги достави нарачаните производи, во случај да не може да го добие нарачаниот производ, за што ќе го извести купувачот преку е-пошта.

 

Испорака

Пратките се доставуваат со независна курирска служба и се можни само на територијата на Република Северна Македонија. Трошоците за испорака се наплаќаат посебно и се наведени при нарачка на производот. Износот на трошоците за испорака е 170 денари, доколку вредноста на артиклот е поголема од 1,500 денари, доставата е бесплатна. Ги плаќате трошоците за испорака заедно со производите.

Времето за кое ќе ви биде доставена пратката е од1 до 3 работни дена од денот на потврдената нарачка.

Во периодите на попуст, поради зголемен обем на работа, може да дојде до отстапување од наведениот рок.

Курирската служба доставува пратки од 08:00 до 16:00 часот.

При доставување на производот до Купувачот, на Купувачот ќе му се даде еден примерок од фактурата за малопродажба, која истовремено го претставува и купопродажниот договор.

Купувачот е одговорен за штетата предизвикана од неуспехот да ја преземе испораката на производот што му ја испратил продавачот во согласност со договорот.

Под оштетување се подразбира оштетување на производот, како и трошоци настанати од страна на Продавачот поради ненаплата на производот од страна на Купувачот, како што се: трошоци за складирање, препакување, враќање на производот и слично.

Креирање нарачки по телефон или други средства

Доколку клиентот одлучи да ја направи својата нарачка телефонски или на кој било друг начин, ќе се смета дека клиентот се согласува со општите услови за купување, како и со начинот на кој се користат неговите податоци.

 

Замена

Клиентот може да побара замена во рок од 14 дена од денот на приемот на производот. Размената на стоки се однесува на размена на големина или размена на модели. Во случај на размена на производи, заедно со пополнетиот формулар за размена се доставува до продавачот, а во тој случај трошоците за размена паѓаат на товар на Купувачот.

Формуларот за размена е достапен на веб-страницата на продавачот www.psfashion.mk и може слободно да се преземе како постојан носител на евиденција.

Во случај на размена, Купувачот е должен да ја врати робата без оштетувања и знаци на употреба, спакувана на начин што нема да го оштети производот при манипулација. Во спротивно, Продавачот не е должен да направи замена.

Предметот што се разменува мора да има иста или поголема вредност од предметот што се разменува, со доплата.

 

Враќање на стоки - Раскинување на Договорот

Купувачот може да го врати производот, односно да го раскине купопродажниот договор во рок од 14 дена од денот на приемот на производот. Во случај на раскинување на Договорот, Купувачот е должен да го стори тоа на Образецот за повлекување од Договорот.

Формуларот за раскинување на договорот е достапен на веб-страницата на продавачот www.psfashion.mk и може слободно да се преземе како постојан носител на евиденција.

Изјавата за раскинување на Договорот има правно дејство од денот на испраќање до Продавачот и се смета за навремена доколку е испратена во рок од 14 дена од денот на приемот на производот.

Во случај на раскинување на Договорот, Купувачот е должен да го врати истиот производот без оштетувања и знаци дека производот е искористен. Во спротивно, Продавачот не е должен да му го врати на Купувачот добиениот износ од куповната цена. Трошоците за враќање на производот се на товар на купувачот.

Во случај на раскинување на Договорот од страна на Купувачот во наведениот рок, Продавачот е должен да му го врати добиениот износ од куповната цена на Купувачот во рок од 14 дена од денот на приемот на едностраната изјава на Купувачот за раскинување на Договорот. , под услов Купувачот да му го вратил производот на Продавачот без оштетување во наведениот рок и да потпише дека производот не е искористен.

 

Рекламација

Покрај приговор за остварување права врз основа на усогласеност, може да поднесете рекламација и поради неправилно пресметана цена и други дефекти.

Се претпоставува дека производот е во согласност со договорот:

   -  доколку одговара на описот даден од продавачот и ако ги има карактеристиките на производот што Продавачот му ги покажал на Купувачот како примерок или модел,

  -   доколку ги има својствата потребни за редовна употреба на производи од ист тип,

  - доколку ги има својствата потребни за конкретната употреба за која Клиентот го стекнува,

  - доколку квалитетот одговара на она што е вообичаено за производи од ист тип и што Купувачот разумно може да го очекува и јавно ветува за посебните својства на производот даден од продавачот, особено ако ветувањето е дадено преку оглас или на пакувањето на производот.

Поплаки за неусогласеност купувачот може да поднесе во рок од 15 дена од денот на купувањето на производот или приемот на производот, со оригиналната фактура или кој било друг доказ за купување на производот.

Доколку дојде до неусогласеност во рок од 7 дена од датумот на пренесување на ризикот на потрошувачот, може да се претпостави дека неусогласеност постоела во моментот на пренос на ризикот на потрошувачот.

Вашата рекламација ќе биде одговорена во рок од 7 дена од денот на поднесувањето на приговорот.

Сите трошоци кои се неопходни за производот да се усогласи со договорот, особено трошоците за работа, материјали, собирање и испорака се на товар на нас како трговец.

Како продавач, ние сме должни да му издадеме писмена потврда на купувачот или да го потврдиме приемот на рекламацијата по електронски пат, односно да го соопштиме бројот под кој е поднесена рекламацијата во евиденцијата за примени поплаки.

Можете да поднесете жалба:

  • во писмена форма, преку Образецот за рекламација што може да се преземе како постојан носител на евиденција достапен на веб-страницата www.psfashion.mk, со истовремена испорака на производот до продавачот што е предмет на купување и продажба и со оригиналниот примерок на фактурата или кој било друг доказ за купување.

Рокот за решавање на рекламацијата не може да биде подолг од 15 дена од денот на поднесувањето на приговорот.

Рокот за решавање на рекламацијата завршува кога потрошувачот ќе го добие одговорот од продавачот и почнува повторно да тече кога продавачот ќе ја добие изјавата на потрошувачот за одговорот на продавачот. Потрошувачот е должен да одговори на одговорот на продавачот најдоцна три дена по приемот на одговорот на продавачот. Ќе се смета дека потрошувачот не се согласува со предлогот на продавачот доколку не се изјасни во рок од три дена.

Продолжување на рокот за решавање на рекламации е можно само еднаш.

Доколку испорачаниот производ не е во согласност со Договорот, Купувачот има право да избере помеѓу отстранување на дефектите, замена за истиот или друг производ и враќање на парите.

Другиот предмет што се менува мора да биде со иста или поголема вредност, со доплата.

Доколку отстранувањето на неусогласеноста не е можно или ако тоа претставува непропорционален товар за Продавачот, Купувачот може да побара намалување на цената или да изјави дека го раскинува Договорот. Во зависност од барањето на Купувачот, Продавачот е должен во рок од 15 дена да му го врати на Купувачот целиот износ на куповната цена или дел од цената за која е прифатена промена од страна на Продавачот.

Купувачот исто така има право да го раскине Договорот доколку продавачот не ја отстрани несообразноста на производот во наведениот рок.

Во секој случај, купувачот нема право да го раскине Договорот доколку несообразноста на производот е мала.

Во случај на отфрлање на побарувањето, продавачот е должен да:

• да обезбеди соодветно известување до потрошувачот во случај на отфрлање на приговорот (образложение на продавачот во случај на неприфаќање на приговорот)

• сеопфатно да го информира потрошувачот за можноста за вонсудско решавање на спорот, како и за надлежните органи за вонсудско решавање на потрошувачки спорови

Трошоците за враќање на производот во случај на поплака се на товар на Продавачот.

*Нијансата на бојата на артиклите може да варира во зависност од квалитетот на мониторот преку кој Купувачот ги избира артиклите за купување, така што продавачот не е одговорен за разликите помеѓу прикажаната и вистинската боја*

ИЗВЕСТУВАЊЕ ДО ПОТРОШУВАЧИТЕ ЗА ОБВРСКАТА ЗА УЧЕСТВО ВО ВОНСУДСКО РЕШАВАЊЕ НА ПОТРОШУВАЧКИТЕ СПОРОВИ

Потрошувачки спор може да се реши преку вонсудско решавање на потрошувачки спорови. Како трговец, должни сме да ве информираме дека сме обврзани со закон да учествуваме во оваа постапка.

Вонсудско решавање на потрошувачки спорови се врши на транспарентен, ефикасен, брз и правичен начин пред органот за вонсудско решавање на потрошувачки спорови. Министерството составува список на органи и го објавува јавно.

Во оваа постапка е должен да учествува АЛМА ДООЕЛ, како регистриран трговец.